Проблеми поліграфічного виготовлення новітніх паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами

Автор(и)

  • Ольга Олександрівна Сарапулова ВПІ НТУУ "КПІ", Україна https://orcid.org/0000-0002-0897-1405
  • Валентин Петрович Шерстюк ВПІ НТУУ"КПІ", Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2077-7264.2(40).2013.30734

Ключові слова:

активні паковання, розумні паковання, новітні паковання, друк паковань, нанофотоніка, нанотехнології, наноматеріали

Анотація

У статті розглянуто особливості виготовлення активних і «розумних» паковань, у тому числі із використанням нанотехнологій. Виявлено можливості застосування поліграфічних технологій у виробництві активних і «розумних» паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами, а також проаналізовано питання безпечності новітніх паковань для споживачів.

Біографії авторів

Ольга Олександрівна Сарапулова, ВПІ НТУУ "КПІ"

аспірантка, кафедра технології поліграфічного виробництва

Валентин Петрович Шерстюк, ВПІ НТУУ"КПІ"

д.х.н., професор, кафедра технології поліграфічного виробництва, почесний винахідник України, член редколегії збірника наукових праць"Технологія і техніка друкарства"

Посилання

Active packaging technologies with an emphasis on antimicrobial packaging and its applications / [P. Suppakul, J. Miltz, K. Sonneveld et al.] // Journal of Food Science. — 2003. — Vol. 68 (2). — P. 408–420.

Active and intelligent packaging for food : is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

Scetar M. Trends in fruit and vegetable packaging — a review / M. ??etar, M. Kurek, K. Gali? // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. — 2010. — Vol. 5 (3–4). — P. 69–86.

Otles S. Smart food packaging / S. Otles, B. Yalcin // LogForum. — 2008. — Vol. 4 (3). — P. 1–7.

Mauria M. K. Application of nanomaterials for packaging of food products / M. K. Maurya, A. A. Mishra, B. Vikram // Bioved. — 2012. — Vol. 23. — P. 123–133.

Global issues in food science and technology / [G. V. Canovas, A. Mortimer, D. Lineback, W. Spiess]. — Salt Lake City : Academic Press, 2009. — 496 p.

Suppakul P. Intelligent packaging / P. Suppakul. — FL : CRC Press, 2006. — 858 p.

A time-strain monitoring system fabricated via offset lithographic printing [G. I. Hay, D. J. Southe, P. S. Evans et al.] // Smart Materials and Structures. — 2009. — Vol. 18(1). — P. 1–16.

Mills A. Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food / A. Mills // Chemical Society Reviews. — 2005. — Vol. 34. — P. 1003–1011.

Pavelkova A. Intelligent packaging as device for monitoring of risk factors in food / A. Pavelkova // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. — 2012. — Vol. 2 (1). — P. 282–292.

Active and intelligent packaging for food: is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

Reliability optimization for multilayer active RFID tags on rigid and flexible substrates / [Jingyuan H., Jiale H., Zheming Z. et al.] // Electronic Packaging Technology and High Density Packaging (ICEPT-HDP), 12th International Conference IEEE (2011, August). — P. 1–6.

Effect of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on inactivation of Lactobacillus plantarum in orange juice / [A. Emamifar, M. Kadivar, M. Shahedi et al.] // Food Control. — 2011. — Vol. 22 (3–4). — P. 408–413.

Preparation and properties of poly(propylene carbonate) and nanosized ZnO composite films for packaging applications / [J. Seo, G. Jeon, S. Jang et al.] // Journal of Applied Polymer Science. — 2011. — Vol. 122 (2). — P. 1101-1108.

Goyal S. Nanotechnology in food packaging — a critical review / S. Goyal, G. K. Goyal // Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. — 2012. — Vol. 10 (10). — P. 14–24.

Applications and implications of nanotechnologies for the food sector / [Q. Chaudhry, R. Aitken, M. Scotter et al.] // Food additives and contaminants. — 2008. — Vol. 25 (3). — P. 241–258.

Azeredo H. Nanocomposites for food packaging applications / H. Azeredo // Food Research International. — 2009. — Vol. 42 (9). — P. 1240–1253.

Ozimek L. Nanotechnologies in food and meat / L. Ozimek, E. Pospiech, S. Narine // Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. — 2010. — Vol. 9 (4). — P. 401–412.

Uil’jams D. Metally zhizni / D. Uil’jams. — M. : Mir, 1975. – 236 s.

Lyons K. Nanotechnology: transforming food and the environment / K. Lyons // Food First Backgrounder. — 2010. — Vol. 16 (1). — P. 1–4.

Sozer N. Nanotechnology and its applications in the food sector / N. Sozer, J. L. Kokini // Trends in Biotechnology. — 2009. — Vol. 27 (2). — P. 82–89.

Meetoo D. D. Nanotechnology and the food sector: From the farm to the table / D. D. Meetoo // Emirates Journal of Food and Agriculture. — 2011. — Vol. 23 (5). — P. 387–403.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-20

Як цитувати

Сарапулова, О. О., & Шерстюк, В. П. (2013). Проблеми поліграфічного виготовлення новітніх паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами. Технологія і техніка друкарства, (2(40), 46–57. https://doi.org/10.20535/2077-7264.2(40).2013.30734

Номер

Розділ

Технологічні процеси