Проблеми поліграфічного виготовлення новітніх паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами
DOI:
https://doi.org/10.20535/2077-7264.2(40).2013.30734Ключові слова:
активні паковання, розумні паковання, новітні паковання, друк паковань, нанофотоніка, нанотехнології, наноматеріалиАнотація
У статті розглянуто особливості виготовлення активних і «розумних» паковань, у тому числі із використанням нанотехнологій. Виявлено можливості застосування поліграфічних технологій у виробництві активних і «розумних» паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами, а також проаналізовано питання безпечності новітніх паковань для споживачів.
Посилання
Active packaging technologies with an emphasis on antimicrobial packaging and its applications / [P. Suppakul, J. Miltz, K. Sonneveld et al.] // Journal of Food Science. — 2003. — Vol. 68 (2). — P. 408–420.
Active and intelligent packaging for food : is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.
Scetar M. Trends in fruit and vegetable packaging — a review / M. ??etar, M. Kurek, K. Gali? // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. — 2010. — Vol. 5 (3–4). — P. 69–86.
Otles S. Smart food packaging / S. Otles, B. Yalcin // LogForum. — 2008. — Vol. 4 (3). — P. 1–7.
Mauria M. K. Application of nanomaterials for packaging of food products / M. K. Maurya, A. A. Mishra, B. Vikram // Bioved. — 2012. — Vol. 23. — P. 123–133.
Global issues in food science and technology / [G. V. Canovas, A. Mortimer, D. Lineback, W. Spiess]. — Salt Lake City : Academic Press, 2009. — 496 p.
Suppakul P. Intelligent packaging / P. Suppakul. — FL : CRC Press, 2006. — 858 p.
A time-strain monitoring system fabricated via offset lithographic printing [G. I. Hay, D. J. Southe, P. S. Evans et al.] // Smart Materials and Structures. — 2009. — Vol. 18(1). — P. 1–16.
Mills A. Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food / A. Mills // Chemical Society Reviews. — 2005. — Vol. 34. — P. 1003–1011.
Pavelkova A. Intelligent packaging as device for monitoring of risk factors in food / A. Pavelkova // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. — 2012. — Vol. 2 (1). — P. 282–292.
Active and intelligent packaging for food: is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.
Reliability optimization for multilayer active RFID tags on rigid and flexible substrates / [Jingyuan H., Jiale H., Zheming Z. et al.] // Electronic Packaging Technology and High Density Packaging (ICEPT-HDP), 12th International Conference IEEE (2011, August). — P. 1–6.
Effect of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on inactivation of Lactobacillus plantarum in orange juice / [A. Emamifar, M. Kadivar, M. Shahedi et al.] // Food Control. — 2011. — Vol. 22 (3–4). — P. 408–413.
Preparation and properties of poly(propylene carbonate) and nanosized ZnO composite films for packaging applications / [J. Seo, G. Jeon, S. Jang et al.] // Journal of Applied Polymer Science. — 2011. — Vol. 122 (2). — P. 1101-1108.
Goyal S. Nanotechnology in food packaging — a critical review / S. Goyal, G. K. Goyal // Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. — 2012. — Vol. 10 (10). — P. 14–24.
Applications and implications of nanotechnologies for the food sector / [Q. Chaudhry, R. Aitken, M. Scotter et al.] // Food additives and contaminants. — 2008. — Vol. 25 (3). — P. 241–258.
Azeredo H. Nanocomposites for food packaging applications / H. Azeredo // Food Research International. — 2009. — Vol. 42 (9). — P. 1240–1253.
Ozimek L. Nanotechnologies in food and meat / L. Ozimek, E. Pospiech, S. Narine // Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. — 2010. — Vol. 9 (4). — P. 401–412.
Uil’jams D. Metally zhizni / D. Uil’jams. — M. : Mir, 1975. – 236 s.
Lyons K. Nanotechnology: transforming food and the environment / K. Lyons // Food First Backgrounder. — 2010. — Vol. 16 (1). — P. 1–4.
Sozer N. Nanotechnology and its applications in the food sector / N. Sozer, J. L. Kokini // Trends in Biotechnology. — 2009. — Vol. 27 (2). — P. 82–89.
Meetoo D. D. Nanotechnology and the food sector: From the farm to the table / D. D. Meetoo // Emirates Journal of Food and Agriculture. — 2011. — Vol. 23 (5). — P. 387–403.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2013 Olha Sarapulova, Valentyn Sherstiuk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов’язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.