Проблеми поліграфічного виготовлення новітніх паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами

Ольга Олександрівна Сарапулова, Валентин Петрович Шерстюк

Анотація


У статті розглянуто особливості виготовлення активних і «розумних» паковань, у тому числі із використанням нанотехнологій. Виявлено можливості застосування поліграфічних технологій у виробництві активних і «розумних» паковань з нанорозмірними фотоактивними елементами, а також проаналізовано питання безпечності новітніх паковань для споживачів.


Ключові слова


активні паковання; розумні паковання; новітні паковання; друк паковань; нанофотоніка; нанотехнології; наноматеріали

Повний текст:

PDF

Посилання


Active packaging technologies with an emphasis on antimicrobial packaging and its applications / [P. Suppakul, J. Miltz, K. Sonneveld et al.] // Journal of Food Science. — 2003. — Vol. 68 (2). — P. 408–420.

Active and intelligent packaging for food : is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

Scetar M. Trends in fruit and vegetable packaging — a review / M. ??etar, M. Kurek, K. Gali? // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. — 2010. — Vol. 5 (3–4). — P. 69–86.

Otles S. Smart food packaging / S. Otles, B. Yalcin // LogForum. — 2008. — Vol. 4 (3). — P. 1–7.

Mauria M. K. Application of nanomaterials for packaging of food products / M. K. Maurya, A. A. Mishra, B. Vikram // Bioved. — 2012. — Vol. 23. — P. 123–133.

Global issues in food science and technology / [G. V. Canovas, A. Mortimer, D. Lineback, W. Spiess]. — Salt Lake City : Academic Press, 2009. — 496 p.

Suppakul P. Intelligent packaging / P. Suppakul. — FL : CRC Press, 2006. — 858 p.

A time-strain monitoring system fabricated via offset lithographic printing [G. I. Hay, D. J. Southe, P. S. Evans et al.] // Smart Materials and Structures. — 2009. — Vol. 18(1). — P. 1–16.

Mills A. Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food / A. Mills // Chemical Society Reviews. — 2005. — Vol. 34. — P. 1003–1011.

Pavelkova A. Intelligent packaging as device for monitoring of risk factors in food / A. Pavelkova // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. — 2012. — Vol. 2 (1). — P. 282–292.

Active and intelligent packaging for food: is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

Reliability optimization for multilayer active RFID tags on rigid and flexible substrates / [Jingyuan H., Jiale H., Zheming Z. et al.] // Electronic Packaging Technology and High Density Packaging (ICEPT-HDP), 12th International Conference IEEE (2011, August). — P. 1–6.

Effect of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on inactivation of Lactobacillus plantarum in orange juice / [A. Emamifar, M. Kadivar, M. Shahedi et al.] // Food Control. — 2011. — Vol. 22 (3–4). — P. 408–413.

Preparation and properties of poly(propylene carbonate) and nanosized ZnO composite films for packaging applications / [J. Seo, G. Jeon, S. Jang et al.] // Journal of Applied Polymer Science. — 2011. — Vol. 122 (2). — P. 1101-1108.

Goyal S. Nanotechnology in food packaging — a critical review / S. Goyal, G. K. Goyal // Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. — 2012. — Vol. 10 (10). — P. 14–24.

Applications and implications of nanotechnologies for the food sector / [Q. Chaudhry, R. Aitken, M. Scotter et al.] // Food additives and contaminants. — 2008. — Vol. 25 (3). — P. 241–258.

Azeredo H. Nanocomposites for food packaging applications / H. Azeredo // Food Research International. — 2009. — Vol. 42 (9). — P. 1240–1253.

Ozimek L. Nanotechnologies in food and meat / L. Ozimek, E. Pospiech, S. Narine // Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. — 2010. — Vol. 9 (4). — P. 401–412.

Uil’jams D. Metally zhizni / D. Uil’jams. — M. : Mir, 1975. – 236 s.

Lyons K. Nanotechnology: transforming food and the environment / K. Lyons // Food First Backgrounder. — 2010. — Vol. 16 (1). — P. 1–4.

Sozer N. Nanotechnology and its applications in the food sector / N. Sozer, J. L. Kokini // Trends in Biotechnology. — 2009. — Vol. 27 (2). — P. 82–89.

Meetoo D. D. Nanotechnology and the food sector: From the farm to the table / D. D. Meetoo // Emirates Journal of Food and Agriculture. — 2011. — Vol. 23 (5). — P. 387–403.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Active packaging technologies with an emphasis on antimicrobial packaging and its applications / [P. Suppakul, J. Miltz, K. Sonneveld et al.] // Journal of Food Science. — 2003. — Vol. 68 (2). — P. 408–420.

2. Active and intelligent packaging for food : is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

3. Scetar M. Trends in fruit and vegetable packaging — a review / M. Scetar, M. Kurek, K. Gali? // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. — 2010. — Vol. 5 (3–4). — P. 69–86.

4. Otles S. Smart food packaging / S. Otles, B. Yalcin // LogForum. — 2008. — Vol. 4 (3). — P. 1–7.

5. Mauria M. K. Application of nanomaterials for packaging of food products / M. K. Maurya, A. A. Mishra, B. Vikram // Bioved. — 2012. — Vol. 23. — P. 123–133.

6. Global issues in food science and technology / [G. V. Canovas, A. Mortimer, D. Lineback, W. Spiess]. — Salt Lake City : Academic Press, 2009. — 496 p.

7. Suppakul P. Intelligent packaging / P. Suppakul. — FL : CRC Press, 2006. — 858 p.

8. A time-strain monitoring system fabricated via offset lithographic printing [G. I. Hay, D. J. Southe, P. S. Evans et al.] // Smart Materials and Structures. — 2009. — Vol. 18(1). — P. 1–16.

9. Mills A. Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food / A. Mills // Chemical Society Reviews. — 2005. — Vol. 34. — P. 1003–1011.

10. Pavelkova A. Intelligent packaging as device for monitoring of risk factors in food / A. Pavelkova // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. — 2012. — Vol. 2 (1). — P. 282–292.

11. Active and intelligent packaging for food: is it the future? / [A. R. Jong, H. Boumans, T. Slaghek et al.] // Food Additives and Contaminants. — 2005. — Vol. 22 (10). — P. 975–979.

12. Reliability optimization for multilayer active RFID tags on rigid and flexible substrates / [Jingyuan H., Jiale H., Zheming Z. et al.] // Electronic Packaging Technology and High Density Packaging (ICEPT-HDP), 12th International Conference IEEE (2011, August). — P. 1–6.

13. Effect of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on inactivation of Lactobacillus plantarum in orange juice / [A. Emamifar, M. Kadivar, M. Shahedi et al.] // Food Control. — 2011. — Vol. 22 (3–4). — P. 408–413.

14. Preparation and properties of poly(propylene carbonate) and nanosized ZnO composite films for packaging applications / [J. Seo, G. Jeon, S. Jang et al.] // Journal of Applied Polymer Science. — 2011. — Vol. 122 (2). — P. 1101-1108.

15. Goyal S. Nanotechnology in food packaging — a critical review / S. Goyal, G. K. Goyal // Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. — 2012. — Vol. 10 (10). — P. 14–24.

16. Applications and implications of nanotechnologies for the food sector / [Q. Chaudhry, R. Aitken, M. Scotter et al.] // Food additives and contaminants. — 2008. — Vol. 25 (3). — P. 241–258.

17. Azeredo H. Nanocomposites for food packaging applications / H. Azeredo // Food Research International. — 2009. — Vol. 42 (9). — P. 1240–1253.

18. Ozimek L. Nanotechnologies in food and meat / L. Ozimek, E. Pospiech, S. Narine // Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. — 2010. — Vol. 9 (4). — P. 401–412.

19. Уильямс Д. Металлы жизни / Д. Уильямс. — М. : Мир, 1975. – 236 с.

20. Lyons K. Nanotechnology: transforming food and the environment / K. Lyons // Food First Backgrounder. — 2010. — Vol. 16 (1). — P. 1–4.

21. Sozer N. Nanotechnology and its applications in the food sector / N. Sozer, J. L. Kokini // Trends in Biotechnology. — 2009. — Vol. 27 (2). — P. 82–89.

22. Meetoo D. D. Nanotechnology and the food sector: From the farm to the table / D. D. Meetoo // Emirates Journal of Food and Agriculture. — 2011. — Vol. 23 (5). — P. 387–403.



Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


 Ліцензія Creative Commons

follow me on facebook

© ВПІ КПІ ім. Ігоря Сікорського