Особливості технології друку на принтерах прямим цифровим способом при нанесенні зображень на текстиль

Автор(и)

  • Наталія Володимирівна Менжинська Українська академія друкарства, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2077-7264.3(61).2018.143034

Ключові слова:

цифровий спосіб друку, текстиль, кольорове зображення, якість, принтери для друкування

Анотація

Сьогодні, при виборі оптимальної технології та пристрою для нанесення зображень, враховуються не тільки технічні, а й також економічні та екологічні чинники. В новітніх методах друкування на тканинах використовують екологічно чисті та якісні основні та допоміжні матеріали, тому, надруковані принти стійкі до дії ультрафіолетових променів, відтворюються із фотографічною якістю, зберігаючи структуру та еластичність тканини з гарантованим довготривалим терміном експлуатації. Це також змога створити індивідуальний оригінальний та неповторний малюнок чи відрекламувати свій бренд. Для друкування надається широкий спектр фарб з високою яскравістю й насиченістю та різноманітних тканин, як натуральних так й синтетичних. За умови застосування професійного устаткування, якісних витратних матеріалів та дотриманням чіткого алгоритму виконання замовлення, можна отримати зображення з досить високою стійкістю до механічних впливів та ідеальною деталізацією елементів. Досягнення науки та техніки дозволяють здійснювати процес нанесення зображень не лише в галузі текстильної промисловості, а й частково поліграфічними методами. Такі методи оздоблення та друкування на текстилі дозволяють отримати різні специфічні та фактурні ефекти зображення, серед яких: дзеркальний, голографічний, ефект світла та відбивання при потраплянні на зображення ультрафіолету, ефект об’єму та оксамиту, імітація трафаретного друку та ін.

У даній статті представлено огляд сучасної технології друку на текстилі, яка завдяки своїм технологічним і технічним перевагам дозволяє швидко та якісно здійснювати нанесення зображення на текстиль та вироби з нього. Наведено узагальнені блок-схеми технологічних операцій друкування зображення на темній та світлій тканинах з урахуванням специфіки прямого цифрового друку; описано суть даного методу та його технологічні особливості. Оскільки друкування відбувається на спеціальних принтерах, в статті подано основні технологічні характеристики принтерів найбільш відомих виробників.

Біографія автора

Наталія Володимирівна Менжинська, Українська академія друкарства

к.т.н., асистент, кафедра поліграфічних медійних технологій і паковань

Посилання

Istoriia rozvytku khudozhnoho rozpysu tkanyn. Retrieved from http://osvita.ua/vnz/reports/culture/11264/ [in Ukrainian].

Istoriya vozniknoveniya pechati. Pechat’ na tkani. Chast’ 3. Retrieved from http://notacard.com.ua/poleznye-stati/114-istoriya-vozniknoveniya-pechati-pechat-na-tkani-chast-3 [in Russian].

Istoriia druku na tkanyni. Retrieved from https://singleprint.com.ua/ua/blog/istoriya-pechati-na-tkani/ [in Ukrainian].

(2016). Osnovniye vidy i sposoby pechati po tkani. Journal of KompyuArt, 4. Retrieved from https://compuart.ru/article/25250 [in Russian].

Kak proishodit pechat na tkani, tehnologii i osobennosti. Retrieved from https://www.print-info.ru/articles/pechat-na-tkani.html [in Russian].

Yakovets, I. O. (2008). Do pytannia pro klasyfikatsiiu sposobiv nanesennia rysunkiv na tekstylni materialy. Journal of Visnyk Harkivskoi derzhavnoi akademii dizainu i mystetstv. Mystetstvoznavstvo. Arhitektura, 12, 156–162 [in Ukrainian].

(2016). Rost tsifrovoy pechati na tekstile v mire. Journal of RustmNet — Rossiyskie torgovyie marki. Ryinok legkoy promyishlennosti, 116. Retrieved from https://rustm.net/catalog/article/2286.html [in Russian].

Repeta, V. B. & Shybanov, V. V. (2010). Materialy i tehnolohii tsyfrovoho druku. Lviv: Krai, 156 p. [in Ukrainian].

Vse, shcho potribno znaty pro priamyi tsyfrovyi druk na tkanynakh i futbolkakh. Retrieved from https://singleprint.com.ua [in Ukrainian].

Shcho take priamyi tsyfrovyi druk na tkanynu? Retrieved from https://selftex.com/uk/pryamij-tsifrovij-druk [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-14

Як цитувати

Менжинська, Н. В. (2018). Особливості технології друку на принтерах прямим цифровим способом при нанесенні зображень на текстиль. Технологія і техніка друкарства, (3(61), 21–27. https://doi.org/10.20535/2077-7264.3(61).2018.143034

Номер

Розділ

Технологічні процеси