Силове поле при тонкому алмазному шліфуванні деталей тертя з нових композиційних матеріалів на основі нікелю - Гавриш, Анатолій Павлович; Роїк, Тетяна Анатоліївна; Киричок, Петро Олексійович; Лотоцька, Оксана Іванівна (Технологія і техніка друкарства, 2016)
У статті наведено результати дослідження впливу на складові сил різання при тонкому алмазному шліфуванні деталей тертя з нових композиційних матеріалів, створених на базі відходів виробництва деталей з нікелевих сплавів типу ХН55ВМТКЮ, ХН50ВТФКЮ, ЭП975 у електротехнічній, радіоелектронній та аерокосмічній галузях промисловості України, синтезованих для важких умов роботи поліграфічної техніки. Встановлено закономірності впливу режимних факторів шліфування, типу алмазу, зернистості та матеріалу зв’язки алмазного кругу на параметри якості поверхонь оброблення з урахуванням механізму формування складових сил різання на різальній крайці алмазного зерна у зоні різання матеріалу. Визначено залежності шорсткості поверхонь оброблення нових високошвидкісних композитних сплавів від режимів процесу алмазного шліфування (швидкості обертання, поздовжньої подачі, швидкості обертання алмазного кругу та зернистості алмазних зерен в інструменті). Розроблено рекомендації з вибору алмазних кругів та режимів різання для промисловості, які забезпечують якість поверхонь тертя високошвидкісних підшипників ковзання для друкарської техніки.