Форма паперового листа і його викладення на приймальний стапель листових друкарських машин - Шостачук, Юрій Олександрович; Мосіюк, Іван Петрович (Технологія і техніка друкарства, 2016)
Одним з головних завдань поліграфічної галузі є підвищення продуктивності друкарського обладнання, яка визначається робочими швидкостями машин. Швидкість листових друкарських машин безпосередньо пов’язана з процесом виведення та укладання надрукованих листів у стапель, який починається з моменту передачі листа від друкарського циліндра в захоплювачі аркушевивідного пристрою. Знімання листа з друкарського циліндра і його подальше транспортування виконується на швидкості друкування з наступним зменшенням її до допустимої для забезпечення надійного виводу і рівного укладання відбитків різноманітних форматів і маси у стапель без їх пошкодження, змазування зображення, перетискування фарби тощо. Дослідження процесу викладення показало, що існуючі варіанти зниження швидкості руху листів для середніх (50×70 см) та великих форматів (від 70×100 см і більше), а також для малих (30×50 см) з максимальним заповненням листа, не достатньо ефективні. Сучасні друкарські машини характеризуються високою швидкістю, підвищеною фарбовістю та можливістю друкування на різноманітних матеріалах і повинні забезпечувати викладання листів та формування стапеля на всьому діапазоні швидкостей з високою якістю та можливістю подальшої обробки стосу віддрукованої продукції в найкоротші терміни. Стаття присвячена дослідженню можливостей зміни жорсткості паперових аркушів у процесі викладення віддрукованої продукції на приймальний стапель листових друкарських машин. Проведені дослідження дозволили деталізувати процес виведення листа при роботі друкарських машин, визначити основні фактори впливу на процес викладу надрукованої продукції, розробити вимоги до можливого підвищення швидкості роботи вивідних пристроїв і надати рекомендації зі стабілізації і підвищення якості викладання надрукованої продукції та формування стапеля з використанням допоміжних конструктивних елементів та заходів, що забезпечить підвищення ефективності роботи машин.