Фотографія як спосіб відображення дійсності - Маханьков, В. І.; Юштіна, А. О. (Технологія і техніка друкарства, 2009)
У даній статті розглянуто засади первісного сприйняття людиною інформації про оточуючий світ, а також найцікавіший аспект цієї проблеми — візуальне сприйняття, завдяки якому людина отримує від 70 до 80 % інформації. Зосереджено увагу на основних складових процесу отримання інформації візуальним каналом: самому процесі спостереження, процедурі бачення, процесі сприйняття побаченого. Показано активний характер бачення як цілеспрямованого процесу, орієнтованого на предмет, його впізнання, виділення, осмислення. Підкреслена роль розуміння, осмислення інформації з використанням персоніфікованого досвіду її сприйняття. Розглянуто фотографію як новий технічний інструмент у руках людини, її роль та особливості відображення нею світу, її об’єктивний характер та суб’єктивні риси.