Дослідження впливу параметрів друкарського процесу термотрансферного сублімаційного друку при виготовленні паковальної продукції - Савченко, Ольга Михайлівна; Зацерковна, Роксоляна Станіславівна (Технологія і техніка друкарства, 2025)
Розглянуто особливості використання термотрансферного сублімаційного друку. Виявлено проблеми, які виникають при кольоровідтворенні на цифрових друкарських машинах. Для оцінювання якості друку використовувалась тестова шкала CMYK. У якості матеріалів для паковання вибрано ХДФ з фарбованим білим покриттям (фірми KronoSpan, Польща) товщиною 3 мм; фанеру товщиною 4 мм; два типи тканин (шовк і фактурна). Друкування здійснювалося сублімаційними чорнилами DTI InkTec на струминному принері Epson L132 з наступним переведенням зображення в термопресі Amazon MAX 400C при використанні режимів: температура перенесення — 170° С, час термоперенесення — 40 секунд, тиск середній (3,0 bar). Досліджено вплив параметрів друкарського процесу термотрансферної технології на точність відтворення графічної інформації з використанням шкал оперативного контролю при виготовленні паковальної продукції з дерево-волоконних та тканинних матеріалів. На матеріалі ХДФ отримано найчіткіше зображення з точним відтворенням палітри кольорів, оскільки структура даного матеріалу є глянцевою, з високим ступенем білизни та відсутністю всотування. Приблизно на 30 % оптична густина зображення на фанері є нижчою порівняно із зображенням, отриманому на білому ХДФ. Причиною зниження оптичної густини є висока жовтизна та всотувальна здатність фанери. Виявлено, що на якість відтворення графічної інформації найбільший вплив має структура, змочуваність та всотувальна здатність задруковуваної поверхні. Значні нерівномірності поверхні матеріалу та збільшення глибини мікронерівностей спричиняє зростання її фарбоємності, в результаті чого потрібно їх заповнити фарбою. Найбільша контрастність, деталізація та точне передавання зображення термотрансферним способом друку забезпечується на більш гладкій поверхні матеріалів з високим ступенем білизни та відсутністю всотування.