Ekspercki Wideoblogging Jako Nowy Dyskurs Narodowej Polityki Medialnej Polski - Янішевський, Олександр Олександрович (Технологія і техніка друкарства, 2024)
Цифрові технології змінили багато сторін соціального життя в усьому світі і Польщі зокрема. Серед них є і рецепція новин, а також різних тематичних зацікавленостей людей. Якщо в епоху аналогового телебачення та дротового радіо глядачі і слухачі могли сприймати лише одну точку зору, один погляд на навколишній світ без можливості технічно вільно прокоментувати побачене і почуте, то цифрова реальність розосередила коментувальну складову в сеансах соціально-технічних комунікацій і змінила сам дискурс як новинарної, так і тематичних зацікавленостей споживацької аудиторії. Зміни полягають передусім в тому, що кожна медіаподія стала жити не лише стільки, скільки вона звучала в ефірі чи транслювалася, а ще і в імплементаціях окремих людей — слухачів, глядачів, тих, хто цікавиться з інтересу і тих, хто пробує сам стати новинарем і не лише політичним. Розмаїття поглядів, прямі інтернет-трансляції масових заходів, бінарні стріми, тематичні вебінари за допомогою комунікаційних платформ (YouTube, Facebook), краудфандингові сервіси (Patreon), інші експериментальні форми комунікацій джерела інформації і її консумента з одного боку стали інструментарієм верифікації будь-якої події, що не була особистою, з іншого — стали інструментами і чинниками створення fake news. Останнє, як правило, реалізується в рамках цілеспрямованої політики недружніх до західної цивілізації сил. Польський відеоблогінг є невід’ємною частиною аналогічного загальноєвропейського. У ньому так само представлено усі виклики і переваги, що притаманні оксідентальному блогодискурсу і відеодискурсу зокрема як його невід’ємної частини. У статті розглядаються аспекти експертного відеоблогінгу як нового дискурсу національної польської медіаполітики.