Дослідження точності кольоровідтворення відбитків флексографічного друку при застосуванні пантонних сумішевих фарб - Канєвський, Богдан Миколайович; Зоренко, Ярослав Володимирович (Технологія і техніка друкарства, 2024)
В статті досліджено якість відтворення відбитків флексографічного друку етикеткової продукції з використанням сумішевих фарб PANTONE. В основу дослідження входять такі процеси, як: замішування фарби; пробний друк на різних матеріалах та на різній лініатурі анілоксових валів; подальший аналіз якості кольоровідтворення відбитків. В наведеній роботі застосовувалися наступні методи досліджень: аналітичний метод аналізу фахової літератури, спектрофотометричний аналіз, статистична обробка даних, регресійний та кореляційний аналіз, математичне моделювання. В ході проведеного дослідження визначено закономірності впливу колірних властивостей задруковуваного матеріал, лініатури анілоксового валу та кількості складників у сумішевій фарбі PANTONE на точність кольоровідтворення відбитків в процесі виготовлення етикеткової продукції флексографічним друком. Застосування методики ручного пробного друку дозволило отримати задовільну якість відбитків на рівні ΔE ≤ 5 та ΔH ≤ 8 згідно вимог стандарту, особливо для відбитків, надрукованих на півглянцевому папері та на білій поліпропіленовій плівці. Також, на основі експериментальних даних складено регресійне рівняння другого порядку для опису впливу технологічних режимів процесу флексографічного друку на якість кольоровідтворення. Це дослідження відображає сучасний стан досліджень у межах флексографічного друку з використанням фарб палітри PANTONE. Результатом є систематизація рівнів процесу управління кольором сумішевої фарби, залежності рівня колірних спотворень та рівня спотворень колірного тону від значень лініатури растру анілоксового валу та задрукованого матеріалу при застосуванні фарб PANTONE, регресійне рівняння з поліномом другого порядку.