Вплив алмазного суперфінішування на шорсткість поверхні антифрикційних композитних деталей з відходів силумінів для пост-друкарського устаткування - Роїк, Тетяна Анатоліївна; Гавриш, Олег Анатолійович; Майстренко, Юлія Юріївна; Ямрозяк, Кшиштоф; Курзава, Адам (Технологія і техніка друкарства, 2024)
У статті наведено результати досліджень впливу режимів тонкого суперфінішування брусками з синтетичних алмазів на формування параметру шорсткості Ra поверхонь зразків з нових антифрикційних композитів на основі промислових шліфувальних відходів силумінів — алюмінієвих сплавів АК7, АК12М2, АК21М2,5Н2,5, що призначені для оснащення вузлів післядрукарської техніки. Визначено вплив зернистості алмазних брусків, типу матеріалу зерна алмазу, типу зв’язки інструменту і основних режимів різання на параметри шорсткості Ra поверхонь оброблення силумінових композитів для деталей післядрукарських машин. суперфінішування виконувалось на прецизійному суперфінішному верстаті FR-250 фірми Foster (США), із застосуванням мастильно-охолоджуючи рідини. Для суперфінішування використовувались алмазні бруски на основі мікропорошків синтетичного алмазу (АС) зернистістю 40, 28, 20, 10, 7 та 3 мкм. Як зв’язка застосовувались металеві зв’язки М2-01, М2-08, керамічні К3-01, СК4 та органічні зв’язки В2-01 і В2-07. Встановлено, що зі зменшенням зернистості суперфінішних алмазних брусків (3‒40 мкм) параметри шорсткості Ra поверхні оброблення зменшується. Показано, що зі збільшенням швидкості обертання деталі Vд та швидкості поздовжньо-зворотних переміщень Vп.з. суперфінішного алмазного бруска вздовж осі зразка шорсткість поверхні оброблення погіршується (параметр Ra зростає на 10‒15 %). Цей факт пов’язаний з інтенсифікацією режимів різання у відповідності до загальних положень теорії абразивного оброблення. Мінімальні параметри шорсткості Ra поверхневої зони оброблення, які забезпечують задоволення вимог до якості поверхонь тертя післядрукарських машин, можуть бути отримані при застосуванні дрібнозернистих брусків з алмазів синтетичних (АС) зернистістю 3‒7 мкм на органічній зв’язці та при застосуванні наступних технологічних режимів різання при алмазному суперфінішуванні: швидкість обертання деталі Vд = 80‒120 м/хв; швидкість поздовжньо-зворотних переміщень бруска Vп.з. = 0,5‒1,0 м/хв; питомий тиск брусків q0 = 0,9‒1,1 МПа, амплітуда коливань брусків А = 3,0‒5,0 мм; інтенсивне застосування мастильно-охолоджуючої рідини. Отримані результати досліджень з надтонкого алмазного суперфінішування нових видів композитів на основі шліфувальних відходів силумінів для антифрикційних деталей дозволяють істотно поліпшити стабільність і надійність роботи вузлів тертя післядрукарської техніки завдяки можливості отримання високих параметрів шорсткості поверхонь композитних деталей.