Вплив нових антифрикційних композитних деталей для поліграфічної техніки на якість друкованої продукції - Роїк, Тетяна Анатоліївна; Гавриш, Олег Анатолійович; Майстренко (Віцюк), Юлія Юріївна; Бровкин, Андрій Олександрович (Технологія і техніка друкарства, 2023)
Стаття присвячена визначенню впливу нових антифрикційних композитних деталей на основі регенерованих шліфувальних відходів сталей Р2АМ9К5 та 5Х3В3МФС з домішками твердого мастила CaF2, оброблених за розробленими режимами тонкого ельборового шліфування, на якість друкованої продукції. Розроблені ефективні технологічні заходи з тонкої механічної обробки нових композитів, зокрема, з використанням ельборового інструменту, дозволили одержати високі параметри якості робочих поверхонь антифрикційних композитних деталей. Це забезпечило реалізацію ефекту перманентного змащення контактних поверхонь всього високообертового вузла тертя. Порівняння параметрів якості друку при оцінюванні їх за розтискуванням та суміщенням фарб показало, що при застосуванні базових литих антифрикційних втулок з литої латуні CuZn37 у вузлах офсетних циліндрів друкарської машини KBA Rapida 105 спостерігається нерівномірність суміщення фарб та підвищення розтискування внаслідок інтенсивного зношення деталей з литої латуні, що призводить до зростання браку друкованої продукції до 5 %. А застосування нових антифрикційних композитів на основі шліфувальних відходів легованих сталей з твердим мастилом зменшує брак продукції до 2,8–3,0 % при друкуванні як на офсетному, так і на крейдованому папері. Це пов’язано зі стабілізацією вузла тертя через надійну роботу самозмащувальних композитних деталей, які не потребують додаткового змащення рідким мастилом. Одержані результати показали високу ефективність і доцільність застосування у вузлах офсетних, друкарських, формних циліндрів друкарських машин композитних антифрикційних деталей на основі відновлених шліфувальних відходів легованих сталей, що містять у своєму складі тверде мастило CaF2, і є попередньо обробленими за новими технологіями тонкого шліфування. Результати досліджень показали, що застосування нових антифрикційних композитних деталей сприяє підвищенню якості друкованої продукції та зменшенню браку як мінімум на 2,0–2,2 %. Отримані дані свідчать, що використання нових антифрикційних композитних деталей на основі шліфувальних відходів сталей у вузлах офсетних циліндрів як альтернатива деталям з литої латуні CuZn37 сприяє збільшенню продуктивності роботи друкарських машин через зменшення часу для технічних зупинок обладнання, заміни запасних частин, ремонту та обслуговування робочих органів, що сприяє збільшенню безупинного терміну служби машин, дозволяє збільшувати об’єми замовлень та обумовлює підвищення загального обсягу виробництва поліграфічної продукції.