Відтворення шрифта Брайля струминним УФ-друком - Чепурна, Катерина Олександрівна; Хмілярчук, Ольга Іларіонівна; Гущик, Софія Вікторівна (Технологія і техніка друкарства, 2022)
У роботі проаналізовано існуючі технології та стандарти, що використовуються при виготовленні рельєфно-крапкових зображень для незрячих. Проведено оцінювання рельєфно-крапкових елементів шрифту Брайля, отриманих струминним УФ-друком. Встановлено, що для забезпечення оптимальної тактильності та чіткого розрізнення крапок Брайля достатньо наносити три шари чорнил. Визначено геометричні параметри шрифту Брайля, які забезпечують читабельність надрукованих елементів та чітке сприйняття на дотик. Експериментально підтверджено, що чіткість тактильного сприйняття крапок Брайля залежить від характеру поверхні задруковуваного матеріалу, тому для друку варто обирати матеріали, які характеризуються високою гладкістю поверхні та низькою шорсткістю. Визначено стійкість нанесених фарбових шарів до тертя, шляхом моделювання процесу читання рельєфно-крапкових елементів шрифту Брайля людиною. Виявлено, що рельєфно-крапкові елементи, утворені струминним УФ-друком є стійкими до стирання.