Короткий віршований текст для дітей: еволюція, перцепція, редагування - Тріщук, Ольга Володимирівна; Мельник, Іванна Олександрівна (Технологія і техніка друкарства, 2022)
Описано підходи до редагування короткого віршованого тексту для дітей старшого дошкільного віку. Досліджено психологію сприймання цього різновиду текстів з урахуванням перцептивних особливостей зазначеної вікової категорії читачів. Доведено, що старші дошкільники психологічно налаштовані на сприйняття образів і тому надають перевагу коротким формам віршованого тексту з превалюванням ілюстративного матеріалу. Окреслено базисні структурні компоненти сприйняття коротких віршованих текстів старшими дошкільниками, а це: інфантична картина світу (інфантичний віршований текст); оптично-знакова система (ідейна концепція вірша, графічна система, мовно-стилістичне оформлення); художньо-інформаційні структури (насиченість ілюстративним матеріалом, креолізовані тексти, інтерактивні елементи); ритмомелодика (ритм, рима, римування, віршування, строфіка). Зазначено, що основними напрямами роботи редактора з короткими віршованими текстами є: відповідність форми вірша його текстовому навантаженню, довершені композиція та ритмомелодика тексту, цілісність його фактологічної інформації, органічний зв’язок між коротким віршованим текстом і стилістикою ілюстративного матеріалу. Зроблено висновок, що короткий віршований текст — одна з найефективніших текстових форм для сприйняття навколишнього світу дошкільниками першої третини ХХІ ст. І від компетентності автора та кваліфікації редактора безпосередньо залежить механізм сприйняття такого тексту читачами у віці 5–7 років. Орієнтуючись на особливості психологічного розвитку старших дошкільників, можна створити якісний поетичний матеріал, що позитивно впливатиме на особистість дитини в цілому.