Виявлення впливу модифікованих клейових композицій на механічні властивості півжорстких обкладинок - Палюх, Олександр Олександрович (Технологія і техніка друкарства, 2019)
Порівняння показників міцності, отриманих у результаті досліджень склеєних фрагментів півжорстких обкладинок модифікованими полімерними клейовими композиціями на основі полі-вініл-ацетатної дисперсії, виявили зростання показників міцності залежно від вагової пропорційності використаних для модифікування речовин порівняно з клеєними без модифікування фрагментами обкладинок. Виявлені особливості нанесення модифікованих клейових композицій на конструктивні елементи півжорстких обкладинок, які засвідчують відсутність суттєвого збільшення товщини клейового шару, що не впливає і не змінює контурну геометрію виготовлених обкладинок. При проведені експериментальних досліджень доведено, що клейові суміші, використані для модифікування ПВА дисперсії, не вплинули на структурну однорідність склеєної просторової конструкції півжорстких обкладинок, і не вплинула на появу зовнішніх дефектів у вигляді площинної неоднорідності, або точкових потовщень поверхні обкладинок. Отримані результати досліджень склеювання конструктивних деталей розгорток півжорстких обкладинок, модифікованими клейовими композиціями, створюють додаткові можливості в плануванні використання витратних матеріалів, при виготовленні обкладинок, для отримання показників міцності, за попередньо визначеними розмірними умовами застосування речовин-модифікаторів. Експериментальні дослідження показали дискретність — зростання, падіння розмірних показників міцності півжорстких обкладинок, склеєних модифікованими клейовими композиціями, що сприяє практичному застосуванню отриманих результатів, як у плануванні технологічних процесів, так і в розрахунках собівартості книжкової продукції.