Еволюція розвитку інструментів корпоративної соціальної відповідальності - Балюн, Оксана Олександрівна; Беліменко, Анна Олегівна (Технологія і техніка друкарства, 2019)
У статті комплексно розглянуто основні інструменти корпоративної соціальної відповідальності та їх вплив на репутацію компанії. У контексті цього дослідження визначено, що основними світовими напрямками реалізації корпоративної соціальної відповідальності є розробка соціальних програм, волонтерство й охорона навколишнього середовища, благодійність і спонсорство. За групами впливу на стейкхолдерів ці інструменти реалізації програм КСВ ми умовно поділили на три блоки. Перший — більше спрямований на внутрішню аудиторію. Волонтерство та охорону навколишнього середовища ми визначаємо спільними за впливом як для зовнішньої, так і для внутрішньої аудиторій. Благодійність і спонсорство має більше впливу на зовнішні групи стейкхолдерів. У певні моменти реалізації програм соціальної відповідальності ці напрями можуть доповнювати один одного. Ознайомлення з зарубіжним досвідом дозволяє додати до цих загальноприйнятих інструментів блок «айдентика бренду», який виступає важливим інструментом для просування компанії в цілому й об’єднує компанію в єдиний організм. Такі інструменти як етикетки, кодекс поведінки та сертифікати дозволяють забезпечити довіру до якості товару, встановити довірливі відносини з цільовою аудиторією та стати невід’ємною частиною корпоративної соціальної відповідальності компанії. Перевірка виконання взятих на себе зобов’язань соціальної відповідальності та виявлення порушень у її дотриманні з боку внутрішніх департаментів компанії та зовнішніх організацій розширює межі напрямків корпоративної соціальної відповідальності. У цьому контексті метод перевірок стає важливим складником корпоративної соціальної відповідальності. Встановленню взаєморозуміння та взаємозв’язку між стейкхолдерами та компаніями, які позиціонують себе соціально відповідальними, слугують інструменти PR.