Маркетингові дослідження виготовлення сувенірних паковань - Конюхова, Іванна Іванівна; Рибка, Раїса Володимирівна (Технологія і техніка друкарства, 2016)
В статті наведено результати проведення аналітичного та маркетингового дослідження виготовлення сувенірних паковань з картону, визначення потреб та побажань споживачів щодо оформлення паковань за розробленою анкетою та проведеними соціологічними опитуваннями. Опитувальник складався з 10 питань, в кожному з яких було чотири варіанти відповідей. Також важливою інформацією для подальших статистичних розрахунків були вік, стать та працевлаштованість респондентів. Загальна кількість опитаних — 135 осіб. При обробці результатів використані різноманітні методи математико-статистичного опрацювання емпіричних даних за допомогою комп’ютерної програми STATISTICA. Використано методи порівняльного аналізу за t-критерієм Стьюдента, однофакторного дисперсійного аналізу (аналіз варіацій та тест Шеффе), кореляційного аналізу (лінійна кореляція за Пірсоном), таблиці частот при рівні ймовірності р < 0,05. Згідно з результатами досліджень переважна більшість респондентів при виборі паковання звертають увагу на оригінальне паковання. Прослідковується тенденція до зберігання паковання, яке сподобалась. Також більшість досліджуваних вважають, що сувенірне паковання впливає на статус того, хто дарує. Щодо кольору, то респонденти приблизно розділились на дві групи: ті, хто обирають колір паковання при можливості та ті, що вважають, що не колір паковання, а подарунок — це головне. Проте відсоток тих, хто б обирав колір паковання, базуючись на самому подарунку, менший порівняно з тими, хто обрали конкретні кольори паковань. Готовність споживачів переплачувати за паковання базується на його неодмінній особливості та якості. Думки щодо того, що якісне паковання є запорукою якісного товару, розділились: одна частина вважає, що це справді так, а інші — що одне на інше не впливає. Ознайомленість з підприємствами-виробниками відсотково є доволі низькою, але більшість вважають, що наш вітчизняний виробник є конкурентоспроможним. Матеріалом для сувенірного паковання більшістю було обрано картон.