Технології перенесення металізованої фольги на текстильні вироби - Хмілярчук, Ольга Іларіонівна; Шепельова, Анастасія Дмитрівна (Технологія і техніка друкарства, 2017)
Технології створення зображень на тканині займають дві великі ніші — легка промисловість та методи поліграфії. У статті представлено аналіз технологій перенесення металізованої фольги на текстильні вироби поліграфічними методами. Виділено три основні способи, а саме: гаряче тиснення фольгою, нанесення фольги за допомогою термопресу, використання принтеру для гарячого тиснення. Кожен спосіб охарактеризовано за основними показниками: обладнання, матеріали, специфіка, переваги та недоліки технологічного процесу. Так як перенесення фольги вимагає ретельного підбору параметрів технологічного процесу, було проаналізовано основні показники якості перенесення фольги та технологічні фактори, що впливають на процес формування зображення. До основних показників якості перенесення фольги відносяться: косина; укривистість відбитка фольгою; чіткість або різкість тиснення фольгою (чіткість границь); роздільна здатність; точність приведення багатоколірного тиснення; глибина тиснення; адгезія відбитка фольги до задруковуваного матеріалу; міцність відбитка до відмарування; стійкість відбитка до стирання; світлостійкість відбитка; корозійна стійкість відбитка; стійкість відбитка до розчинників; стійкість відбитків до хімічних реактивів. Технологічні чинники впливу на якість зображення при перенесенні фольги: показники фольги та її технічні характеристики; температура тиснення; тиск; тривалість тиснення; товщина шару клею. За результатами проведеного аналізу було виокремлено проблеми, які виникають при перенесенні фольги на тканину та методи їх вирішення. Серед виокремлених проблем, які виникають при перенесенні фольги на тканину: неповна укривистість відбитка; нечіткі межі відбитка; точкові пробіли перенесення; відсутнє перенесення фольги на межі відбитка. Методи вирішення вищезазначених проблем: підвищити/зменшити температуру та/або час, змінити трафаретну форму, змінити тип фольги, стежити за положенням фольги на матеріалі, змінити тиск, дочекатися повного охолодження виробу.