Проблеми інформаційного забезпечення в управлінні підприємствами медіагалузі - Пунчак, Леся Андріївна; Барзилович, Ольга Михайлівна (Технологія і техніка друкарства, 2016)
У сучасних умовах господарювання управлінські рішення керівників підприємств медіагалузі та їх структурних підрозділів приймаються в умовах ризику. Параметри ризику зменшуються, якщо керівництво спирається на попередній досвід та ринкову інформацію. Швидкі зміни в маркетинговому середовищі підприємства зменшують значення попереднього досвіду, що ускладнює прогнозування та підвищує ступінь ризику у прийнятті управлінських рішень. У сучасних умовах існують різні підходи до трактування поняття «медіа». На нашу думку, медіа — це сукупність інформаційних засобів і прийомів для передачі конкретному споживачу повідомлення (друковане слово, музична композиція, графіка тощо) у тій чи іншій формі. Як правило, термін «медіа» використовується не самостійно, а як частина складнішого слова, яке є його частковим варіантом. Одним із них є медіабізнес. Проведений аналітичний огляд літературних джерел показав, що кластер медіагалузі формують підприємства газетного і журнального бізнесу, книговидання; теле-, радіо-, кіно- та відеовиробництва; звукозаписна галузь; виробництва онлайнового контенту та комп’ютерних ігор; створення баз даних. Авторами статті визначено та узагальнено сучасні проблеми інформаційного забезпечення спеціалістів підприємств медіагалузі. На основі аналізу положень чинних нормативно-законодавчих актів та поточного стану медіагалузі визначено основні причини нестачі релевантної інформації для економіко-статистичного аналізу як діяльності окремих підприємств, так і галузі загалом: розгалужений перелік видів економічної діяльності; відсутність чітких критеріїв ідентифікації як підприємств медіагалузі; наявність стихійного та неформалізованого сегменту медіагалузі; загальна непрозорість досліджуваної галузі тощо. Визначено, що вітчизняна медіагалузь не є цілісним об’єктом статистичних досліджень національних органів статистики, що фактично унеможливлює застосування традиційної наукової методології економіко-статистичного аналізу при вивченні стану функціонування медіагалузі загалом та окремих її підприємств.