Розрахунок ефективних площ живлячих трубопроводів пневматичних цифрових приводів у період руху - Новік, М. А. (Технологія і техніка друкарства, 2009)
Розглянуто динаміку пневматичного цифрового приводу. Приведено систему диференціальних рівнянь, що описують процес руху розрядних поршнів і вихідного ланцюга приводу. Розроблено алгоритм визначення значень ефективних площ підвідних трубопроводів за умови відсутності викидів і провалів вихідного штока цифрового приводу. Показано, що регулюванням прохідних перерізів трубопроводів можливо виключити викиди і провали вихідного штока привода в період руху. При цьому в структуру пневматичного цифрового приводу необхідно включати регульовані від датчиків руху дроселі.