Удосконалення інтегрального оцінювання якості форм інтагліодруку, виготовлених прямим лазерним гравіюванням - Киричок, Тетяна Юріївна; Коротенко, Олена Володимирівна; Баглай, Володимир Анатолійович; Коротенко, Владислав Володимирович; Дорощук, Владислав Романович (Технологія і техніка друкарства, 2025)
Сучасне виготовлення гравійованих форм інтагліодруку характеризується великою кількістю технологічних параметрів форми та її експлуатаційних характеристик. Зазвичай ці параметри оцінюються окремо, що ускладнює комплексну оцінку якості форми інтагліодруку та визначення чинників впливу на неї. Дослідження вирішує проблему відсутності інтегрованої оцінки якості форм інтагліодруку, яка могла би одночасно врахувати технологічні параметри виготовлення (точність гравіювання, твердість та міцність поверхні) та експлуатаційні характеристики (тиражостійкість, графічна та градаційна точність відбитків). Об’єктом дослідження є процес контролю якості гравійованих форм інтагліодруку. Предметом дослідження є метод інтегрального оцінювання характеристик форм інтагліодруку з використанням середньозваженої моделі. У статті представлено методику формування інтегральної оцінки якості гравійованих форм інтагліодруку на основі трирівневої моделі, що враховує послідовні етапи життєвого циклу форми: гравіювання, нанесення захисного покриття, поведінку форми у реальному друкарському процесі. На кожному етапі визначаються унормовані показники якості форми. Для інтеграції показників форми застосовану середньозважену модель із залученням експертних оцінок, яка дозволяє об’єднати кілька параметрів якості друкарської форми у єдину величину, за допомогою якої стає можливим більш об’єктивно оцінювати загальну якість формного виробництва. Методика апробована експериментально для порівняння якості гравіювання форм, виготовлених за допомогою різних технологічних процесів. Запропонований метод може бути використано для прогнозування якості виготовлення форм інтагліодруку та оптимізації параметрів їх виготовлення.