Підвищення зносостійкості профільних деталей брошурувального обладнання шляхом нанесення мікрорельєфу методом ультразвукового накатування - Струтинський, Василь Борисович (Технологія і техніка друкарства, 2025)
Об’єктом дослідження є процеси підвищення зносостійкості профільних деталей брошурувального обладнання шляхом формування зміцнювального мікрорельєфу методом ультразвукового накатування. Розглянуто моделі контактної взаємодії сферичного індентора з поверхнею сталевих деталей для визначення закономірностей утворення мікрорельєфу та його впливу на зносостійкість. Проведене дослідження має аналітичний та теоретичний характер і базується на математичному моделюванні контактного навантаження, мікропластичної деформації та параметрів шорсткості поверхні, що формуються внаслідок ультразвукового накатування. Запропоновано модифіковану модель зношування, яка враховує вплив мікрогеометрії поверхні, залишкових напружень і локальної твердості. Основне припущення дослідження полягає в тому, що утворення керованого мікрорельєфу на поверхні деталей призводить до зменшення інтенсивності зносу завдяки перерозподілу контактного тиску, зменшенню площі фактичного контакту та підвищенню мікротвердості обробленого шару. Запропонована математична модель локального зношування дозволяє кількісно оцінити вплив геометричних і механічних характеристик мікрорельєфу на експлуатаційну довговічність поверхні. Модель може бути адаптована до різних матеріалів та режимів ультразвукового накатування. Отримані результати можуть бути використані для подальшого обґрунтування параметрів технології зміцнення профільних елементів брошурувального обладнання з урахуванням геометрії інденторів, матеріалів обробки та механізмів накопичення залишкових напружень.