Дослідження чинників впливу на наявність залишку розчинника на відбитках флексографічного друку при виготовленні гнучкого паковання - Телегіна, Тетяна Євгенівна (Технологія і техніка друкарства, 2024)
Проблема залишкових розчинників у гнучкому пакованні залишається актуальною для процесу виготовлення паковання, яке повинно відповідати нормам санітарної безпеки. Не дивлячись на значні кроки в напрямі створення екологічного паковання (наприклад, використання водних фарб у флексографічному друці), друк сольвентними фарбами на плівках є найпоширенішим в загальному об’ємі виготовлення гнучкого паковання. Залишкові розчинники можуть бути не тільки причиною виникнення таких дефектів, як деламінування, але й спричиняють міграцію шкідливих речовин до складу запакованих продуктів. У роботі досліджено вплив залишку розчинників в фарбовому шарі задрукованого матеріалу, який спричиняє деламінацію, появу запаху, погіршення якості друку. Проаналізовано чинники, які впливають на кількість та склад залишкових розчинників, зокрема вплив конструкції машини та параметрів друку: швидкості, температури сушіння. Досліджено вплив характеру зображення (площа задруковування відбитку, загальний відсоток насичення растрового зображення при накладанні фарб), об’єм комірки анілоксового валика). Крім того, розглянуто та здійснено порівняння різних видів розчинників, які використовуються при друкуванні сольвентними фарбами. Розроблена методика контролю кількості залишку розчинника в гнучкому пакованні. Виміряно кількість розчинників на відбитках, отриманих при різних швидкостях друку та кількість сухого залишку фарби. Отримані залежності колориметричних показників відбитків від швидкості друкування, що дозволило проаналізувати зміну трансферу фарби в процесі отримання зображення. Визначено закономірності зменшення залишку розчинника на відбитках зі збільшенням швидкості друкування, що пов’язується зі зменшенням трансферу фарбу, та є наслідком зменшення часу контакту друкарської форми та субстрату.