Marketing Intelektualny Redakcji Czasopisma ‘Arcana’ w Walce za Czytelnika Zagranicznego - Янішевський, Олександр Олександрович (Технологія і техніка друкарства, 2023)
Слідкуючи за журналом «Аркана», який уже майже тридцять років виходить у Кракові, можна помітити, що, починаючи з 2016 р., цей двомісячник намагається вирватися за межі традиційних національно-християнських цінностей і приєднатися до категорії журналів-форумів польського консерватизму. Про прийняту редакційну політику свідчить декларація, вміщена у номері 138 (6/2017): «Сьогодні нашим головним обов’язком є не пропаганда, а створення реальних ментальних основ для практичної реалізації польських національних інтересів» (Пер. авт. — Я. О.). Це означає, що «Arcana» (назва перекладається з латини як «таємниця») не є щодвомісячною добіркою випадкових матеріалів, а є пізнавально-ангажованим журналом із чітко окресленою суспільною позицією. Кожна суспільна ідеологія потребує все нових і нових прихильників для підтримки своїх аргументів, точок зору та позиції. Часто потенційний простір для розвитку знаходиться поза «домашньою територією», оскільки «домашні порожнечі» можуть досить швидко вичерпуватися, не встигаючи за внутрішніми, інакше кажучи, інтровертними подіями та змінами. Натомість читацька аудиторія відіграє роль глядачів, які з цікавістю прийшли на прем’єру, залишивши певну кількість матеріальних засобів у касі. Чим більша аудиторія, тим більше ресурсів залишається в касі. Це означає, що при виході на зовнішню читацьку орбіту слід враховувати такі чинники: а) пошук відповідей на культурні запити «не своїх» споживачів; б) очікуваний «середній» рівень інтелекту проєктованого читача; в) уміння нав’язувати консументові свої теми для обговорення; г) інші тісно пов’язані чинники, які можуть виникати випадково. Чинники, що залучають нову, незнайому аудиторію можуть діяти сукупно або поодинці; як частково, так і повністю; переплітаючись, створюючи певний «інтертекстуальний» дискурс, і суперечити один одному. Спільним тут є орієнтація на інтелігенцію, а не на середній клас.