Дослідження відтворення кольору та штрихових графічних елементів сувенірної банкнотної продукції - Киричок, Тетяна Юріївна; Клименко, Тетяна Євгенівна; Талімонова, Надія Леонідівна; Гулєвич, Сергій Олександрович; Бардовський, Богдан Олександрович; Романюк, Юлія Вікторівна (Технологія і техніка друкарства, 2023)
У статті описано проведення дослідження з відтворення кольору та штрихових графічних елементів при створенні сувенірної банкнотної продукції. Досліджено, як властивості паперу, що використовується для сувенірних банкнот, впливають на точність відтворення штрихових графічних елементів, що отримані за допомогою глибокого друку та на відтворення кольорів офсетного друку. Актуальність даної роботи полягає в дослідженні друкарсько-технічних аспектів створення сувенірної банкнотної продукції, оскільки аналіз ринку показав, що значна кількість таких сувенірів містить більшу частину захисних ознак обігової банкнотної продукції. Також стаття пов’язана з попередніми дослідженнями, що присвячені інтагліодруку. Задачі роботи полягали у розробці методики та проведенні дослідів, опрацювання отриманих за допомогою спектрофотометру X-Rite SpectroEye та мікроскопу Sigetа Biogenic Lite 40х результатів, встановлення показників кольоровідмінності відносно еталону для різних видів паперу та при різній товщині фарбового шару, різниці штрихових графічних елементів на друкарській формі та відбитках, узагальненні результатів та надання рекомендації для подальшої роботи. Мета роботи — вивчення впливу друкарсько-технічних характеристик паперу, зокрема його структури та колірних властивостей, на відтворення графічних елементів та кольоровідтворення при використанні глибокого та офсетного друку. Отримані результати свідчать про те, що при збільшенні товщини фарбового шару колірні відмінності зменшуються, але все ж залишаються суттєво більшими за допустимі відхилення. При аналізі графічних елементів виявлено, що ширина штрихів на відбитках відхиляється від заданої ширини на друкарській формі у межах 7–14 %. У статті описано проведення дослідження з відтворення кольору та штрихових графічних елементів при створенні сувенірної банкнотної продукції. Досліджено, як властивості паперу, що використовується для сувенірних банкнот, впливають на точність відтворення штрихових графічних елементів, що отримані за допомогою глибокого друку та на відтворення кольорів офсетного друку. Актуальність даної роботи полягає в дослідженні друкарсько-технічних аспектів створення сувенірної банкнотної продукції, оскільки аналіз ринку показав, що значна кількість таких сувенірів містить більшу частину захисних ознак обігової банкнотної продукції. Також стаття пов’язана з попередніми дослідженнями, що присвячені інтагліодруку. Задачі роботи полягали у розробці методики та проведенні дослідів, опрацювання отриманих за допомогою спектрофотометру X-Rite SpectroEye та мікроскопу Sigetа Biogenic Lite 40х результатів, встановлення показників кольоровідмінності відносно еталону для різних видів паперу та при різній товщині фарбового шару, різниці штрихових графічних елементів на друкарській формі та відбитках, узагальненні результатів та надання рекомендації для подальшої роботи. Мета роботи — вивчення впливу друкарсько-технічних характеристик паперу, зокрема його структури та колірних властивостей, на відтворення графічних елементів та кольоровідтворення при використанні глибокого та офсетного друку. Отримані результати свідчать про те, що при збільшенні товщини фарбового шару колірні відмінності зменшуються, але все ж залишаються суттєво більшими за допустимі відхилення. При аналізі графічних елементів виявлено, що ширина штрихів на відбитках відхиляється від заданої ширини на друкарській формі у межах 7–14 %. Висновок роботи окреслює необхідність врахування колірних відмінностей при додрукарській підготовці макету, оскільки вони залишаються більшими за допустимі відхилення навіть при збільшенні товщини фарбового шару. Також визначено, що наявність фактури паперу не впливає на якість відтворення штрихів і може застосовуватись для створення якісної сувенірної банкнотної продукції.