Пристрій для транспортування картонних розгорток у зону технологічної обробки - Іванко, Андрій Іванович; Юхименко, Ірина Володимирівна (Технологія і техніка друкарства, 2023)
Наукове дослідження присвячене проєктуванню принципово нового високопродуктивного пристрою для транспортування картонних розгорток у зону технологічної обробки. На даний час транспортування картонних заготовок у пакувальному обладнанні реалізується каретками ланцюгового транспортера. Фіксація і транспортування картонної розгортки відбувається за переднє поле. Тому конструктивні особливості кареток та механізмів їх фіксування визначають кінематику переміщення масивних виконавчих механізмів. У більшості випадків продуктивність роботи поліграфічних і пакувальних машин обмежується можливостями системи подачі аркушів. Проєктується ряд пристроїв для виготовлення картонних паковань на основі допоміжних пневматичних модулів. Однак всі вони потребують удосконаленої транспортувальної системи. А саме: для подачі картонних розгорток у зону технологічної обробки, а в подальшому виведення їх на приймальний стіл. Метою цього дослідження є пропозиція транспортувального пристрою з комбінованою двокамерною пневматичною системою для переміщення картонних розгорток стисненим повітрям у технологічну зону обробки. Швидкість переміщення картонних розгорток залежить від часу обробки матеріалу в операційних секціях та їх технічних можливостей. Для переміщення картонних розгорток в зону технологічної обробки пропонується використати пристрій, що складається з комбінованого пневматичного транспортера та обертового барабана. У процесі дослідження виконавчих механізмів пристрою для транспортування картонних розгорток у зону видалення обрізків встановлено, що направлені потоки стисненого повітря частково витрачаються на подолання сил тертя і на місцеві опори. Можна стверджувати, що при переміщенні картону потоками стисненого повітря частина енергії витрачається на подолання сил тертя саме об відносно складну конструкцію стінок верхньої та нижньої пневматичних камер, а також розподілених шарів повітря, що зустрічаються один з одним. В роботі розраховані витрати стисненого повітря на прикладі газів з молекулярно-кінетичної теорії. Для обчислень використовується залежність, що характеризує витрати повітря за одиницю часу, середню швидкість повітря в перерізі та площу повітропроводу. Розглянутий пристрій може досить ефективно використовуватися для транспортування картонних розгорток у поліграфічній і пакувальній галузі.