Технологія захисту та контролю друкованої продукції за допомогою прикладних програм цифрової інтроскопії - Фельде, Христина Вікторівна; Солтис, Ірина Василівна; Гавриляк, Михайло Степанович; Мотрич, Артем Володимирович; Ушенко, Юрій Олександрович; Дворжак, Валентина Володимирівна; Лінючев, Олександр Генадійович (Технологія і техніка друкарства, 2022)
У статті наведено основи методу кореляційної просторово-частотної фільтрації карток фазових розподілів поліетиленових плівок. Використовуючи метод статистичного аналізу структури просторово-частотних фільтрованих поляризаційних карт полімерних плівок, обґрунтовано та апробовано комплекс методів та критеріїв діагностики зміни двопроменеломлення пакувальних матеріалів. Порівняльний аналіз набору статистичних моментів, що характеризують карти азимутів поляризації, а також зображень великомасштабної (лінійного двопроменеломлення) сітки кристалів, також виявив певні відмінності між ними. Гістограми розподілу поляризаційних зображень полімерних плівок поліетилену з групи 1 мають більш асиметричну побудову з різким ексцесом порівняно з аналогічним розподілом зазначеного поляризаційного параметра зображення полімерних плівок з групи 2. Основні особливості покриття проявилися в більш упорядкованій структурі нижньоподібних кристалів плівок для групи 2. Така геометрична конструкція полікристалічної компоненти проявляється у формуванні пріоритетного, найбільш вірогідного серед усіх можливих значень азимуту поляризації, сукупність яких утворює головний екстремум. Аналітично обґрунтовано метод поляризаційного відображення оптико-неоднорідних полікристалічних ліній полімерних плівок на поліетилен із просторово-частотною фільтрацією координатних розподілів азимуту поляризації лазерної вібрації на площині Фур’є. Наведено порівняльний аналіз ефективності методів прямого поляризаційного картографування та просторово-частотної селекції при диференціації розподілів азимуту та еліптичності поляризації лазерного випромінювання, яке перетворено сітками полімерних поліетиленових плівок.