Дослідження друкарсько-технічних характеристик банкнотного паперу на безформальдегідній основі - Шевчук, Анатолій Васильович; Киричок, Тетяна Юріївна; Нестеренко, В. М.; Талімонов, О. Ю.; Маслюк, Віталій Олегович (Технологія і техніка друкарства, 2013)
Дана тема є надзвичайно актуальною, так як папір є одним з основних витратних матеріалів для друку продукції. Характеристики банкнотного паперу повинні забезпечити стабільність відтворення друкованого зображення. В той же час потрібно зменшити вартість його виготовлення за умови збереження друкарсько-технічних показників на відповідному рівні, котрі забезпечать якість банкнот. На сьогоднішній день для друку банкнот використовується папір на меламінформальдегідній основі, проте його виготовлення є дорожчим, а випари формальдегіду є небезпечними для здоров’я обслуговуючого персоналу. Дослідження безформальдегідних зразків паперу також пов’язане зі змінами в світових тенденціях стосовно використання безформальдегідних проклейок. Задачі дослідження: аналіз та порівняння друкарсько-технічних характеристик банкнотного паперу на безформальдегідній основі та паперу на меламінформальдегідній основі. Наукова новизна дослідження полягає в визначенні відмінності між лінійною деформацією паперів з безформальдегідною проклейкою і тиражним папером (з меламін-формальдегідною проклейкою).