Дослідження якості відтворення друкованої продукції струминною п’єзоелектричною УФ-технологією - Зоренко, Оксана Володимирівна; Лугова, Єлизавета Вікторівна; Петріченко, Владислав Володимирович; Розум, Тетяна Володимирівна (Технологія і техніка друкарства, 2019)
Проаналізовано тенденції розвитку струминного друку, зокрема, п’єзоелектричного УФ-фарбами на широкоформатному планшетному принтері. Досліджено вплив технологічних чинників струминної п’єзоелектричної УФ-технології на якість кольоровідтворення відбитків, отриманих на різних видах задруковуваного матеріалу. Розроблено алгоритм процесу друкування та наведено рекомендації з напрямів використання досліджуваних задруковуваних матеріалів струминної п’єзоелектричної УФ-технології. Дослідження здійснювали на струминному планшетному п’єзоелектричному УФ-принтері Nocai NC-UV0609-2017, тест-форми друкували на матеріалах: крейдованому папері, матовому фактурному папері типу «льон», банерній тканині, ПВХ-пластику, плівці Oracal, полотні; тип чорнил: UV hard ink, UV soft ink. Вимірювання оптичних показників відбитків виконували за допомогою спектрофотометра X-Rite SpectroEye, чіткості відтворення елементів зображення — з використанням цифрового usb-мікроскопу Sigeta Expert. У результаті проведених досліджень виявлено незначні відхилення значень оптичних властивостей відбитків широкоформатного струминного п’єзоелектричного УФ-друку, які можливо покращити за рахунок відповідної попередньої підготовки оригінал-макетів видань і налаштування колірних ICC-профілів принтеру згідно з нормативними вимогами при друкуванні на різних задруковуваних матеріалах і поверхнях. Забезпечення рівномірного відтворення колірного тону на досліджуваних матеріалах вимагає ретельного підбору сумісності витратних матеріалів (CMYK чорнил, праймерів, білих «криючих» чорнил і лаків) для струминного УФ-друку. Це пояснюється тим, що більшість досліджуваних відбитків струминного друку не забезпечують репродукційної точності відтворення оптичних властивостей оригіналу, яка притаманна для офсетного друку.