Система формування тиражостійкості форм інтагліодруку - Киричок, Тетяна Юріївна; Баглай, Володимир Анатолійович (Технологія і техніка друкарства, 2019)
Сучасний спосіб виготовлення форм інтагліодруку — технологія прямого лазерного гравіювання ((DLE — Direct Laser Engraving) має низку переваг та технологічних можливостей порівняно з традиційною технологією травлення, однак, особливості обробки матеріалів форм лазером та подальшого нанесення захисного нітрид-хромового покриття вакуумним напиленням (PVD) можуть викликати зниження тиражостійкості форм порівняно із традиційними технологіями виготовлення форм. Тому технологія прямого лазерного гравіювання з подальшим нанесенням захисного нітрид-хромового покриття PVD потребує удосконалення режимів гравіювання, оброблення форм після видалення напливів та PVD. Проведений аналіз дозволив виділити три основні групи чинників, що впливають на тиражостійкість форм інтагліодруку: параметри процесу DLE (спосіб видалення напливів металу після лазерного гравіювання); параметри форми інтагліодруку (спосіб виготовлення (традиційний чи DLE), параметри штрихів форми інтагліодруку (їх ширина, довжина, глибина, відстань між штрихами, вид профілю (трапецієподібний, прямокутний), симетричність профілю (симетричний, асиметричний)); параметри процесу вакуумного напилення (температура підложки (форми під час напилення), шорсткість пробільних та друкувальних елементів, товщина нітрид-хромового покриття, режимів травлення підложки в камері напилення, відсотковий склад газової суміші Ar-N2 в камері напилення).