Методи та показники оцінки рівня розвитку видавничо-поліграфічних підприємств - Кваско, Алла Володимирівна (Технологія і техніка друкарства, 2019)
У статті розглянуто методи оцінки рівня розвитку підприємств, охарактеризовано групи показників (індикаторів), що використовуються при оцінці розвитку суб’єктів господарювання та сформовано систему показників оцінки рівня розвитку видавничо-поліграфічних підприємств з урахуванням галузевих особливостей. Одним з етапів ефективного управління розвитком підприємства є правильна й об’єктивна оцінка рівня його розвитку. Підходи до оцінки розвитку організації групують за спрямованістю аналізу окремих показників (конкурентоздатність, етап життєвого циклу підприємства, інтегральний показник розвитку, реалізація потенціалу), за методами якісної та кількісної оцінки. Методи можуть ґрунтуватись на визначенні сильних і слабких сторін підприємства, переваг над іншими суб’єктами господарювання та виявленні його потенційних можливостей. Оцінювання ефективності управління розвитком підприємства відбувається на основі інтегрального показника ефективності або на основі системи критеріїв та показників. Проте основним питанням є вибір системи показників, на основі яких відбуватиметься оцінка, і можливість врахування галузевих особливостей. Для видавничо-поліграфічних підприємств доцільним є формування груп показників за напрямами оцінки основних видів бізнес-процесів, а саме: виробничі, фінансові, маркетингові. Виробничі бізнес-процеси включатимуть показники трьох напрямів оцінки: використання ресурсів, тривалості циклу (виробничого або видавничого), результативності основної діяльності (за відносними показниками). Фінансові бізнес-процеси оцінюватимуться за показниками фінансової стійкості, ліквідності, ділової активності та ефективності діяльності. Маркетингові бізнес-процеси передбачатимуть оцінку конкурентних переваг, включаючи імідж підприємства й частку ринку; результативність збутової діяльності, яку характеризуватимуть рентабельність продажів та коефіцієнт відвантаження/реалізації готової продукції, та ефективність маркетингових заходів.