Аналіз конструкцій видань зі змінними елементами блоку та сфери їх використання - Хмілярчук, Ольга Іларіонівна; Клішина, Марія Олександрівна (Технологія і техніка друкарства, 2018)
У статті представлено результати аналізу існуючих конструкцій видань, що мають у своїй структурі змінні елементи. Проведено систематизацію даних конструкцій та встановлено тенденції їх використання. Загальними показниками видань зі змінними елементами, що відрізняють їх від видань за традиційним способом скріплення є такий ряд переваг: можливість зміни елементів, поповнення новими, чистими аркушами та блоками, також є змога змінювати порядок зошитів, сторінок. Видання зі змінними зошитами є корисним впровадженням у життя людей, саме вони можуть бути ефективно застосовані у різних сферах професійної діяльності, насамперед це економічна, педагогічна, наукова, творча та інші. Як приклад, такі конструкції зустрічаються у ділових журналах, бізнес органайзерах, виданнях, що використовуються під час подорожей. За результатами аналізу ринку поліграфічної продукції, варто зазначити, що конструкції зі змінними зошитами не досить популярні, але все більш розвиваються. Відомими нині конструкціями є такі: видання зі скріпленням на кільця, на металеві тримачі, на резинки, за допомогою пластикового диску, видання з магнітним корінцем, видання зі стрижнем, зі скріпкошиною, із системою застібок оригамі. Кожна із конструкцій має свої переваги та недоліки, але всі їх об’єднує можливість швидкої заміни основних елементів блоку. На основі проведено аналізу розроблено узагальнену класифікацію видань зі змінними зошитами, що поєднала у собі технологічні особливості їх виготовлення, матеріали, елементи конструкції та основне призначення. Також узагальнено види палітурних матеріалів. Серед основних виділено: папір та картон, дерево, шкіра та штучні покривні матеріали. Проведене дослідження існуючих конструкцій видань зі змінними зошитами показало істотні переваги проаналізованих конструкцій у певних сферах життя людини. Найчастіше використання даних видів зустрічається у випуску білової продукції, а також сфери дозвілля та розваг.