Розвиток медіа в контексті корпоратизації - Шендерівська, Ліна Петрівна; Лисенко, Марія Анатоліївна; Малиш, Наталія Олегівна (Технологія і техніка друкарства, 2018)
Медіаіндустрія має складну структуру, представлену низкою галузей. Аналіз тенденцій розвитку окремих галузей за доходами дозволив виявити послаблення представницькості у медіапросторі «видавничої діяльності»; «виробництва кіно- та відеофільмів, телевізійних програм, видання звукозаписів», натомість, посилення комерційних позицій «діяльності у сфері телевізійного мовлення». Скорочення попиту на друковані видання вимагає урізноманітнення й модернізації товарної пропозиції медіапродукції. Необхідні зміни й у рекламній діяльності медіакомпаній. Прогресивною формою співпраці є посередництво, а також формування та продаж рекламних медіапортфелів. Збільшення обсягів інформації, розвиток нових засобів її поширення, підвищення рівня диференціації попиту, усе це потребує посилення процесів ринкової систематизації, що в сучасних умовах реалізується шляхом активізації організаційних перетворень, а саме, корпоратизації. Таким чином, підвищення конкурентоздатності у медіаіндустрії, що вирізняє її з-поміж багатьох інших галузей, досягається особливим шляхом — це посилення інтеграційних процесів, що мінімізує дестабілізаційні прояви конкуренції та дозволяє досягати ефекту синергії. Створення об’єднань підприємств у медіаіндустрії сприяє підвищенню ринкової вартості бренду. Економічна ефективність корпоратизації проявляється також отриманням економії за рахунок ефекту масштабу та скороченням питомих витрат на розширення ринку збуту завдяки впізнаваності бренду. До пріоритетних організаційних форм підприємств, що входять до складу медіаоб’єднань в Україні, належать товариства з обмеженою відповідальністю, які функціонують в інформаційній сфері, зокрема, це є інформаційні агентства, редакції газет та журналів, підприємства телевізійного й радіомовлення, продакшн студії. Істотний вплив політичного чинника формує інформаційну концепцію медіакомпаній. Водночас потребує збалансування отримання економічних, лобістських вигід та формування якісного, об’єктивного контенту.