Дослідження клеючої здатності окремих видів клеїв для виготовлення книжкових оправ із палітурних матеріалів з різними технологічними властивостями - Палюх, Олександр Олександрович (Технологія і техніка друкарства, 2017)
На прикладі проведених досліджень виготовлення книжкових оправ, виявлено необхідні для практичного використання залежності, що виникають при використанні окремих видів клеїв із різними технологічними властивостями та різних палітурних матеріалів, що комплексно забезпечують виготовлення спрощених обкладинок за попередньо заданими основними характеристиками, дотримання яких забезпечить високоякісний та конкурентоздатний вид книжкової оправи. У статті проаналізовано клеючу здатність окремих видів клеїв для виготовлення книжкових оправ із палітурних матеріалів з різними технологічними властивостями з метою отримання результатів щодо пріоритетності застосування матеріалів і клеїв при виготовленні інтегральних та спрощених оправ для книг, що сприяє мінімізації витратної частини виготовлення книг за умови збереження основних переваг палітурки. Для визначення клеючої здатності клеїв, що застосовуються для виготовлення книжкових оправ із палітурних матеріалів з різними технологічними властивостями необхідно визначити максимальні зусилля, за яких відбувається розшарування стандартних зразків, склеєних між собою клеєм, який випробовується. Результати проведених досліджень створюють підстави (залежно від форматів і обсягів книг) при виготовленні спрощених книжкових оправ, здійснювати вибір окремих палітурних матеріалів і клеїв з урахуванням їхньої пріоритетності в застосуванні та поєднанні та, які з необхідною виробничою вірогідністю забезпечать дотримання умов, що наблизять показники спрощених палітурок до основних переваг твердої палітурки з метою мінімізації витрат на їх виготовлення за умови використання ресурсозберігаючих технологічних процесів.