Вплив характеристик шрифту на якісні показники поліграфічної продукції, виготовленої цифровим друком - Чепурна, Катерина Олександрівна; Кабиш, Анна Віталіївна (Технологія і техніка друкарства, 2018)
У роботі досліджено вплив характеристик шрифту, таких як гарнітура, кегль, трекінг, масштабування символів по горизонталі та їх комбінації, на читабельність текстової інформації та якісні показники відбитків струминного та електрофотографічного друку. Визначено показник читабельності шрифту, як характеристику легкості читання текстової інформації. Для проведення дослідження обрано п’ять гарнітур: Times New Roman, NewtonC, AcademyC; FuturisC, Franklin Gothic Book. За результатами досліджень встановлено, що на читабельність найбільше впливає застосування комбінованих змін, а саме трекінг на величину –10 та зменшення ширини символу на 2 %, трекінг на величину –10 та зменшення ширини символу на 5 %, трекінг на величину –30 та зменшення ширини символу на 2 % для всіх досліджуваних гарнітур. За результатами аналізу впливу характеристик шрифту на поліграфічне відтворення відбитків цифровим друком встановлено: для гарнітур Times New Roman, NewtonC на відбитках струминного друку характерне значне спотворення штрихових елементів, зміна ширини сполучного штриха сягає 100 %; для гарнітури AcademyC найбільше спотворення штрихів спостерігається у тексті зі зміною трекінгу на величину –10 та –30. Спотворення за інших параметрів значні, використання масштабування та комбінованих параметрів недоцільні, форма засічок та межі штрихових елементів нечіткі, спостерігається переривання штрихів для кеглів ≤10 п.; для гарнітур FuturisC, Franklin Gothic Book на відбитках струминного друку характерне спотворення штрихових елементів, яке не перевищує 23 %, що означає кращу якість відтворення цих гарнітур порівняно з гарнітурами із засічками. Для струминного друку в дві фарби характерне невелике спотворення штрихових елементів. Результатом дослідження є розробка рекомендацій щодо застосування оптимальних параметрів ущільнення текстової інформації без погіршення читабельності та сприйняття інформації при підготовці оригінал-макетів до відтворення цифровим друком.