Оцінювання оптичної густини відбитків на металі виготовлених термосублімаційним методом - Лотоцька, Оксана Іванівна; Гудзь, Анастасія Романівна (Технологія і техніка друкарства, 2017)
У статті наведені експериментальні дослідження оптичної густини відбитків на металі термосублімаціним методом. Дослідження термосублімаційного друку проводився алюмінієвій пластині марки АМг1 з кольором поверхні «золото» та «срібло» при температурах в межах 360…400 °F, за 30…70 с при тиску 320…340 кгс/м2. Оцінювання відбитків проводилась на основі графіків залежності оптичної густини від відсотку насиченості плашки при різних технологічних параметрах для кожного з кольорів CMYK для відбитків на металі під «золото» та під «срібло». Стабільнішу передачу фарби мають тріадні фарби на алюмінії під «срібло». Відбитки на алюмінії під «золото» не набувають оптимальних значень, особливо для пурпурового кольору. Для друку зображень фотографічної якості такий колір металу не рекомендовано. За результатами проведених експериментальних досліджень зразків із алюмінію під «золото» і «срібло», отриманих за допомогою зміни технологічних факторів друку термосублімаційним методом: 1. Розроблено тест-форму для забезпечення стабільності якісних параметрів відтворення зображення на металі у виробництві. 2. Підтверджено, що важливими технологічними параметрами термосублімаційного друку є температура, тиск і час. Саме від цих параметрів в подальшому залежать колірні характеристики і завдяки ним можна стабілізувати кінцеву якість відбитків на металі протягом виконання замовлення. 3. Проведені дослідження показали, що ретельно підібрані витратні матеріали, обладнання і технологічні режими дозволяють отримати високу якість отриманого відбитка. Встановлено, що для друку зображень фотографічної якості алюмінієві пластини «під золото» не рекомендуються у зв’язку з тим, що відбитки не набувають оптимальних значень, особливо для пурпурового кольору.