Method of Sheet Material Trimming Without Using Counter-Knife - Іванко, Андрій Іванович; Марченко, Олександр Сергійович (Технологія і техніка друкарства, 2017)
У сучасних аркушерізальних машинах використовується марзанний спосіб обрізування. Тобто машинний технологічний процес, коли ніж прорізає стос аркушів і врізається в марзан у кінці кінематичного циклу. Кожен цикл руху ножа супроводжується складними технологічними процесами. Під дією значних навантажень, що діють на ніж, а особливо ударів у кінці кінематичного циклу, виникає прискорене затуплення його різальної кромки. Це призводить до погіршення якості різу і, як результат, виникнення браку готового продукту. Метою даної роботи є аналітичне визначення можливості нового способу безмарзанного обрізування аркушевого матеріалу при його транспортуванні у ротаційній різальній секції. В роботі розглянуто пневматичний модуль контрножа. Модуль пневмомарзана складається з камери та сопел. До камери через штуцер підключається компресор, що подає стиснуте повітря. Камера виконана у вигляді зварної конструкції, що запобігає виникненню втрат стисненого повітря. Спосіб безупинного транспортування аркушевого матеріалу з використанням пневматичного марзана може бути ефективним із дотриманням заданих умов. Так для обрізування аркушевого матеріалу при транспортуванні потрібні відносно невеликі показники його щільності та відносно велика поверхня його обтікання. Перевагою способу безмарзанного обрізування аркушевого матеріалу є виключення динамічних сил, що виникають у зоні завершення технологічного процесу. Безмарзанний спосіб суттєво спрощує міжопераційні процеси в потоковому виробництві. Аркушеві матеріали піддаються незначним деформаціям, що сприяє якісному виконанню процесу обрізування. Утримання аркушевого матеріалу у зоні обробці на так званій повітряній подушці виключає контакт різального інструмента з традиційним протиножем (марзаном) чи контрножем. Оскільки лезо ножа контактує безпосередньо тільки з напівфабрикатом — аркушевим матеріалом, можна стверджувати, що його затуплення зводиться до мінімуму.