Технологічні аспекти друкування лінійних штрихових кодів термотрансферним способом друку - Менжинська, Наталія Володимирівна (Технологія і техніка друкарства, 2017)
У статті розглянуто технологічні особливості друкування штрихових кодів термотрансферним способом. Наведено рекомендації щодо комбінацій кольорів штрихів та кольорів основи, на яку наноситься штриховий код. Штрихове кодування інформації термотрансферним способом друку набуває широкого розповсюдження завдяки зручності й оперативності обладнання при нанесенні зображень. Унаслідок цього скорочується час для здійснення облікових операцій і маркування під час постачання та продажу товарів і послуг. Для отримання штрихового коду відповідної якості необхідно дотримуватись державних стандартів України та керівних нормативних документів щодо штрихового кодування й електронного обміну. У процесі друкування на термотрансферних принтерах можна використовувати широкий спектр паперів, тканинних матеріалів, плівок та інших синтетичних матеріалів для нанесення штрихових кодів різноманітних кольорів. Оскільки лазерний промінь скануючого пристрою при зчитуванні реагує на чергування темних та світлих полів, контраст між штрихами та пробілами повинен бути оптимальним для його функціонування. Для нанесення штрихових ліній необхідно обирати термотрансферні ріббони тих кольорів, які передбачені дизайном, з дотриманням вимог відносно контрастності з фоном матеріалу, на який наноситься зображення. Слід відзначити, що створювати лінії коду з різних кольорів ріббонів є недопустимим як з технологічної, так і з технічної точки зору. Оптимальна якість зчитування інформації досягається при чорних штрихових позначках на білому фоні. Так як у скануючих пристроях для зчитування штрихового коду використовується інфрачервоне світло, наносити штрихи червоного кольору не рекомендується, оскільки такі елементи будуть сприйматись скануючим пристроєм як проміжки між штрихами зчитуваного коду. Не рекомендується також друкувати штриховий код на блискучій металізованій чи лакованій поверхнях.